Kontakt os for at høre mere​

☎  98 12 22 55​

Bryst og øvre rygsmerter

Bryst og øvre rygsmerter er ubehag som opstår i den del af rygsøjlen der strækker sig fra den øverste del af lænden og op til nakken. Det er den del af ryggen hvor 12 par ribben udspringer fra hver af de 12 ryghvirvler og strækker sig rundt for at hæfte på brystbenet (sternum) og derved danner brystkassen.

Smerter fra denne del af rygsøjlen er hyppige, og graden af symptomer kan variere fra en mild stramhedsfølelse, anspændthed og/eller fornemmelsen af stivhed lokalt i ryggen, til voldsomme, jagende eller stikkende smerter. Ofte sidder smerterne kun i en side og patienten kan beskrive at det ’føles som at få stukket en kniv i ryggen’ eller ’at det kan være svært at trække vejret helt i bund’.

Symptomerne kan komme snigende langsomt, eller opstå pludseligt i forbindelse med en “forkert” bevægelse, og de kan også opstå uden nogen særlig udløsende årsag. Smerterne kan sidde lokalt i ryggen eller trække rundt i en eller begge sider af brystkassen som et bånd. Desuden kan smerterne sidde dybt i brystkassen, trække ud i en arm eller op på siden af halsen og minde meget om smerter fra hjertet (angina).

Ofte er årsagen til den ubehagelige tilstand, at nogle af de små led mellem hvirvlerne i rygsøjlen eller selve ribbensleddene er kommet ud i en yderstilling, og at dette har udløst en lokal krampe så leddet låser sig. En ond cirkel kan hurtigt opstå, hvor leddene låser sig og musklerne spænder op for at begrænse skadens omfang, men det kan lokalt føre til øget ledlåsning og derved øget smerte.

Kiropraktoren kan ud fra sygehistorie og en fysisk undersøgelse udelukke mere alvorlige tilstande som årsag til smerterne. Den akut opståede smerte i ryggen kaldes ofte i folkemunde “et hekseskud” eller ”et hold i ryggen”. Lægens diagnose vil som regel lyde på "et facetledssyndrom". Kiropraktoren bruger diagnosen: biomekanisk dysfunktion som betyder, at et eller flere led og omkringliggende strukturer som muskler, sener, nerver og bindevæv har låst sig eller ikke fungerer optimalt sammen. Der er ikke tale om en egentlig skadestilstand.

Årsager til låsninger /spændinger i ryggen kan være mange – f.eks. psykologisk stress af enhver art, dårlig eller uhensigtsmæssig arbejdsstilling over længere tid, uhensigtsmæssig muskelbalance, en pludselig simpel bevægelse, løft eller træk. Ofte opstår smerten ved en bevægelse som er blevet udført mange gange før og som ellers aldrig har givet anledning til problemer.

Det er vigtigt at forstå, at det ikke var den enkelte bevægelse som var årsag til pludselig symptom debut – det var blot dråben som fik bægeret til at løbe over. Forinden har området været ”i dårlig funktion” eller spændt, højst sandsynligt igennem længere tid.

Behandlingen ved kiropraktor er først og fremmest at afdramatisere symptomerne for patienten, da smerterne kan være ganske betydelige,- og derefter at tilskynde bevægelse. Bevægelse udkonkurrerer nemlig den onde cirkel. Samtidig vil ledfrigørende manipulation, tryk og stræk på stramme muskler kunne genskabe normal funktion og stoppe den onde cirkel.

Rygsmerter er meget ubehagelige men sjældent farlige, og de er ofte meget hurtigt behandlet ved kiropraktor.

pil Adresse:

Nytorv 13, 1, 9000 Aalborg

phone_32  Telefon: 98 12 22 55​

mail-black-envelope-symbol-(7)_35  Skriv til os her

åbningstider  Åbningstider​:

Mandag    07:30- 14:00

Tirsdag      08:30 - 17:00

Onsdag     07:30 - 14:00

Torsdag     08:00 - 16:00

Fredag​       07:30 - 14:00

Om klinikken

Vi er autoriseret af Sundhedsstyrelsen, har overenskomst med Sygesikringen, samarbejder med diverse sundhedsforsikringer og er medlem af Dansk Kiropraktor Forening.

Kontakt

AALBORG CENTRUM KIROPRAKTIK

​Nytorv 13, 1, 9000 Aalborg

CVR: 39387638

Åbningstider

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag​

​07:30 - 14:00​

08:30- 17:00

07:30 - 14:00

08:00 - 16:00

07:30 - 14:00